laurdag 1. mars 2008

Holocaust mot Palestina

På bussen i går les eg at viseforsvarsministaren i Israel seier Palestina skapar sitt eige holocaust dersom dei trappar opp rakettangrepa mot Israel. Det er sterke ord frå ein jødisk stat - so sterke ord at eg trur det internasjonale samfunnet har vore forsiktige med å nytta dei. Men her kjem det altså, frå Israel sjølv - men sjølvsagt vridd om på... Palestina skapar sitt eige holocaust, seier viseforsvarsministaren, i følgje nyhenda på bussen.

Dagbladet og The Daily Mail har litt ulike versjonar av saken. I følgje Dagbladet "advarte Israels viseforsvarsminister Matan Vilnai palestinerne og sa at de risikerer «shoah» (holocaust)". Daily Mail refererar viseforsvarsministaren slik: "[the Palestinians) will bring upon themselves a bigger 'shoah' ". Her seier han faktisk at det finst eit holocaust mot palestinarane - og at dette vil auke fordi Israel vil forsvara seg.

The Daily Mail forklarar og litt om bakgrunnen for ordet "shoa". Det betyr eigentleg "katastrofe", men vert av mange berre brukt om holocaust. Hamas var sjølvsagt ikkje seine om å utnytta desse orda, medan israelske styresmakter ville dempa tydinga.

For det er sterke ord frå eit folk som fekk landet som følgje av holocaust og eit verdssamfunn som ville gjera det godt att. Kva landområde skal palestinarane få som godtgjersle, etter 40 år med okkupasjon? Og når israelarane sjølv brukar dette lada ordet, skjønnar dei ikkje at det har gått for langt, at dei gjer seg skuldige i ein forbrytelse dei sjølv har lidd under? Er det slik med dei som med born som er utsett for overgrep - at dei sjølv står i fare for å gjera det same? Holocaust er eit sterkt ord, særleg når det kjem frå ei okkupasjonsmakt som meinar dei har retten på si side...

1 kommentar:

  1. Mari, jeg er stolt av deg! Godt skrevet!

    Stor klem fra Palestina

    SvarSlett